Timok je oduvek bio gradski klub

Iako je sport klub Timok osnovalo nekoliko imućnijih i uglednijih građana Zaječara, on je u svojim redovima, kao aktivne članove - fudbalere, okupljao uglavnom radničku i seosku omladinu. Slobodno se može reći da je to bio klub siromašnih đaka i radnika, sa veoma oskudnim sredstvima, ali sa velikim moralom i entuzijazmom.

Prema pisanju profesora Vladislava Hiršla u listu 'Timok' (od 5. novembra 1999. godine):

'Posle Prvog svetskog rata fudbal u Zaječaru stiče pravo građanstva i postaje najatraktivniji sport za veliki broj poklonika iz svih generacija koji se njime bave, bilo pasivno odlaskom na utakmice, ili aktivno - učešćem u fudbalskom klubu'.
Prema jednoj sačuvanoj fotografiji iz 1938. godine, sastav klupske uprave Timoka, po zanimanjima, izgledao je ovako: po četiri trgovca, zanatlija, pravnika i advokata, po dva vojna lica i ljudi specijalnih zanimanja i šest činovnika. Timok je, u pravom smislu reči, bio gradski klub svih slojeva stanovništva.
U upravi nije bilo ni bogataša, ni uticajnih ličnosti. Klub se finansirao od priloga građana, članarine i ulaznica, ane iz državne kase ili dotacija.


Iz knjige: 'Uragan sa Kraljevice - fudbalski klub Timok (1919.-1945.)

1 коментар:

  1. Da li neko ima knjigu "Uragan sa Kraljevice - fudbalski klub Timok (1919-1945)"? Zanima me da li u njoj ima kojim slučajem konačnih tabela Krajinske tj Timočke župe u okviru Niškog fudbalskog potsaveza tj konačne tabele liga u kojima je Timok igrao u svojoj predratnoj istoriji?

    ОдговориИзбриши