Preminuo Žarko Soldo

Celokupna fudbalska scena teško je primila vest da je iznenada, na terenu, tamo gde je proveo najveći deo života, u 58. godini preminuo Žarko Soldo, nekadašnji istaknuti fudbaler i dugogodišnji stručnjak ekipa iz saveznog ranga.

Soldo je rođen 11. aprila 1953. godine. Odigrao je u zrenjaninskom Proleteru 315 utakmica, kao trener vodio je 15 timova. Sa timom Proletera je bio peti u ligi nekadašnje SFRJ, a pomagao je u stručnom radu Manjoloviću i Draškoviću.

Izuzetan čovek i stručnjak, još 1990. godine je sa omladinskom ekipom tadašnjeg Proletera igrao finale Kupa sa Crvenom zvezdom u Beogradu.

U dva navrata je bio trener Banata, kluba koji je nasledio Proleter u elitnom rangu takmičenja. Pored Proletera, Banata, Mladosti Luks, OFK Kikinde, trenirao je i Inđiju, AIK iz BAčke Topole, Cement iz Beočina, a posebna priča su rekordi vezani za kulski Hajduk. Jedini je trener koji je vodio Hajduk i uspeo da prvi put u njegovoj istoriji pobedi Partizan i to u Begoradu. Dakle, jedini je stručnjak koji je vodio četiri kluba sa područja Zrenjanina u saveznom rangu - Proleter, Banat, Kikindu i Mladost Luks iz Lukićeva.

U poslednje vreme prihvatio se uloge šefa stručnog štaba u Timoku iz Zaječara i spremao je ekipu za svojim pomoćnikom Delivojem Šarencem, da narednog vikenda počnu prolećni deo prvenstva u Srpskoj ligi Istok. Iznenadna smrt ga je zadesila na terenu, u poluvremenu prijateljske utakmice u Petrovcu na Mlavi sa srpskoligašem Slogom. Doživeo je srčani udar, hitno je prebačen u bolnicu, ali su svi pokušaji lekara da održe Solda u životu bili uzaludni. Sudbina je tako htela, da pre vremena sa životne scene ode trener i čovek koji je plenio korektnošću, profesionalnim odnosom i fer-plejom.

Danas će se u mesnoj zajednici Bagljaš u 11 časova održati komemorativna sednica, na kojoj će prisustvovati mnogi ljudi iz sveta srpskog fudbala, kao i nekadašnji saigrači i igrači iz Proletera i sadašnjeg Banata.

Sahrana će biti danas u 14 časova na Gradnuličkom groblju u Zrenjaninu.

Нема коментара:

Постави коментар